Welke accessoires

Koksbuizen, koksbroeken, koksschoen een sloof of schort is toch wel hetgeen wat tot een standaard uitrusting van een kok behoort. Maar naast deze standaard uitrusting zijn er ook nog vele accessoires verkrijgbaar. Onderstaand vindt u een aantal accessoires voor uw werkkleding welke het een stuk makkelijker maken en/of onmisbaar zijn in de keuken:

KOKSMUTS

Er gaan allerlei verhalen over de geschiedenis van de koksmuts, wanneer je op onderzoek uitgaat zul je merken dat er een 4 á 5 verhalen zijn over de geschiedenis van de koksmuts. Er zijn verschillende hoofddeksels welke gedragen worden in keuken van baseball cap, skullcap, tot de hoge koksmuts welke we allemaal kennen. Een van de onderwerpen welke wel in elk verhaal terugkomt is het feit dat hoe hoger de muts, hoe hoger de rang in de keuken zou zijn. Ook in de huidige keuken leeft op de dag van vandaag nog deze zogenoemde “mutsen hiërarchie”.

HALSDOEK

Deze doeken worden zoals het woord het al zegt om de hals gedragen. Het wordt voornamelijk gedragen om esthetische doeleinden, maar kunnen ook helpen tegen het zweten voor diegene die werkzaam zijn in de warme keuken.

Halsdoeken werden voornamelijk gemaakt in de basiskleuren wit en zwart met daaropvolgend navy, rood, groen en andere uni-kleuren. Tegenwoordig zijn er sloven met daarop allerlei etenswaren als chilipepers afgebeeld, om dit te combineren zijn er dan ook sloven en schorten met dezelfde designs te verkrijgen.

KNOPENLIJST

Wanneer je hebt gekozen voor een traditionele koksbuis met losse bolknopen dan moet je deze knopen allemaal uit de buis halen alvorens je de buis kunt wassen. Om er voor te zorgen dat je niet knoop voor knoop hoeft te verwijderen zijn er zogenoemde knopenlijsten verkrijgbaar. Dit zijn stroken stof met daarin knoopgaten, deze strook kun je dan achter de stof met knoopsgaten van de buis doen zodat je de lijst in een keer kunt verwijderen. Dit werkt een stuk sneller en voorkomt een hoop ergernissen!

BLOKDOEKEN

Onmisbaar in de keuken zijn blokdoeken (soort theedoek) welke over het algemeen verkrijgbaar zijn in het rood, blauw, zwart en groen. Deze verschillende kleuren zijn om onderscheid te maken wat er met welke kleur gedaan wordt. Blokdoeken worden vaak gemaakt van 100% katoen wat als eigenschap heeft makkelijk vocht op te nemen. Een leuk detail is dat je veel ziet dat deze doeken over de schouder gedragen worden, volgens bekende koks is dit een don’t do en vinden dat deze doeken gedragen moeten worden tussen de band van de sloof of schort.

GLAZENDOEK

Er zijn verschillende designs glazendoeken te verkrijgen, denk hierbij aan de kleur van de streep of ruit. Het wezelijke verschil met een blokdoek is de kwaliteit. Een glazendoek is van 100% linnen, welke minder pluist als een 100% katoenen doek. Hierdoor blijven de glazen mooier en helderder dan wanneer je deze met een blokdoek behandelt. Het beste resultaat krijg je wanneer je glazen met de hand wast en daarna afspoelt met warm water om ze vervolgens met een glazendoek te behandelen.

RIEMEN

Er zijn ook diverse riemen verkrijgbaar die je kunt dragen in combinatie met een koksbroek. Dit kan zijn omdat de broek afzakt of omdat je altijd gewend bent een riem te dragen. De riemen zijn verkrijgbaar in een stretch kwaliteit voor extra comfort en in het leer. Er zijn ook riemen verkrijgbaar welke aan twee kanten gedragen kunnen worden bijvoorbeeld zwart en wit.