Veiligheidsschoenen

Wanneer je werkt in de horeca dan maak je over het algemeen lange dagen, sta en loop je de hele dag. Dit heeft invloed op je fysieke gesteldheid en helemaal wanneer je fout schoeisel draagt als bijvoorbeeld oude sportschoenen, schoenen met doorgezakte zolen of te grote en te kleine schoenen. Dit heeft niet alleen invloed op je lichaam maar is ook nog eens onveilig werken in de keuken.

Wel eens gekeken naar het alom bekende TV programma waarbij wordt gevraagd of er een kijkje mag worden genomen in de keuken van een restaurant, eetcafé, cafetaria of hotel? Een van de onderwerpen waar naar gekeken wordt is de kleding en het schoeisel van het keukenpersoneel. Helaas blijkt dat dit niet altijd in orde is, dit ondanks het veiligheidsaspect. Schoenen voor in de keuken zijn voorzien van een antislip zool welke voorkomt dat je zomaar uitglijd op de keukenvloer. Je moet er niet aan denken dat dit iemand overkomt met in de buurt het ovens, open vuur, het pannen en zware voorwerpen.

WELKE MODELLEN EN KWALITEITEN VEILIGHEIDSSCHOENEN

Er zijn verschillende schoenen verkrijgbaar welke je onder kunt verdelen in een hoge schoen S2, lage schoen S2 en instapper S2. Een hoge schoen geeft wat meer steun aan enkel en achillespees en in een lage schoen heeft de voet wat meer bewegingsvrijheid bij bijvoorbeeld knielen. Schoenen zijn heel persoonlijk en belangrijkste is dat ze functioneel zijn en lekker zitten waardoor je veilig kunt werken.

KUNSTSTOF KLOMP

Branche: horeca & foodsector

Bij het werken in de keuken is hygiëne erg belangrijk een dagelijks terugkerend onderdeel is de schoonmaak. Om de levensduur te verlengen wordt geadviseerd de schoenen zo min mogelijk met vocht in aanraking te laten komen. De kunststof klomp is daarom onder ander uitermate geschikt voor schoonmaak werkzaamheden.

Eisen:

In Europa moeten de schoenen aan een norm voldoen deze norm word aangeduid met EN ISO 20345 : 2004 (CE EN-345). Er zijn verschillende niveaus welke allen door deze norm geclassificeerd dienen te worden. Alle klassen moeten voorzien zijn van een verharde neus (kunststof/ staal) welke minimaal 200J Kinetische Energie op moet kunnen vangen, wanneer dit gebeurt moet er minstens een hoogte overblijven van 14mm.

S1 Antistatisch, neemt energie op in de hiel. – (o.a. geschikt voor droge werkomstandigheden)
S2 Als S1 met verhoogde waterdichtheid/resistentie. – (o.a. geschikt voor in de keuken)
S3 Als S2 met een verharde tussenzool en antislipprofiel. – (o.a. geschikt voor de bouw)
S4 Als S1 maar dan van kunststoffen en dus 100% waterdicht. – (o.a. zeer geschikt voor natte werkomstandigheden)
S5 Als S4 met verharde tussenzool en antislipprofiel. – (o.a. geschikt voor de bouw)

Er zijn nog twee andere klassen welke niet heel vaak voorkomen:

SB Voorzien van stalen neus voor professioneel gebruik volgens norm EN ISO 20345
S1P Zoals S1 alleen met stalen of kunststof tussenzool

Onderhoud en gebruik

- Veiligheidsschoenen zijn ontwikkeld voor meerdere gebruiksomstandigheden, gebruik deze dus alleen waarvoor ze bedoeld zijn.
- Bent u in het bezit van eigen inlegzolen kies dan altijd voor schoeisel met een uitneembare inlegzool, zo kunt u uw eigen zolen in de schoenen dragen
- De schoenen met de juiste pasvorm geven comfort en dienen voor de eigen veiligheid
- Wanneer u schoenen nat zijn geworden laat deze dan langzaam drogen en zet ze nooit te drogen onder of de kachel, eventueel net als vroeger met ouwe kranten
- Wanneer u last heeft van transpirerende voeten is het verstandig om 2 paar inlegzooltjes te gebruiken zodat u deze afwisselend kunt dragen. Vervang deze ook op tijd, dit voor de levensduur van uw schoenen en onderhoud van de voeten
- Gebruik goede sokken, schoenen en sokken werken samen voor een optimale vochtafvoering en comfortabele droge voeten