Sloven & Schorten

14 artikel(en)

per pagina

Waarom een sloof of schort gebruiken?

Voordat schorten en sloven een symbool werden in 1950, speelden ze al een belangrijke rol in vele beroepen, welke al ver teruggaan in de geschiedenis. Van eenvoudig kledingstuk als essentiële beschermlaag voor kleding en lichaam naar designermode, hebben de schorten en sloven al een lange geschiedenis achter zich. Sinds de oudheid zijn er schorten gebruikt en werd dit gezien als het “eenvoudigste”kledingstuk in de garderobe. Vele eeuwen geleden bedekte men zichzelf met bladeren en werden er in feite de eerste schorten van de geschiedenis gecreëerd. Een schort diende eigenlijk als dagelijks kledingstuk in en om het huis. Denk hierbij aan het binnenhalen van groenten uit eigen tuin, het rapen van de eieren en het pakken van het brandhout.

Praktisch nut voor Schorten en sloven

Schorten en sloven zijn inmiddels uitgegroeid tot praktische hulpmiddelen voor het beschermen van kleding en lichaam. Zwaardere schorten en sloven gemaakt van leer, canvas en andere dikke materialen werden veelal gedragen door ambachtslieden welke te maken hadden met scherpe werktuigen en hete voorwerpen. Denk hierbij aan slagers, lassers, glasblazers en smeden. Tot op de dag van vandaag dragen vele ambachtslieden welke onder andere werkzaam zijn in één van deze industrieën nog steeds een schort of sloof voor het beschermen van hun kleding en lichaam.

De schorten en sloven gebruikt door onder andere bedienend personeel en koks wordt in tegenstelling tot schorten en sloven voor “ambachtslieden”vervaardigd uit lichtere materialen. Was dit een aantal jaren geleden veelal 100% katoen is dit nu in verband met wasserijen, kleurechtheid, krimp etc. een mix van polyester en katoen. Het doel van een schort en sloof voor bedienend personeel en koks is vooral het beschermen van kleding en lichaam. Schorten werden vroeger vaak opgenomen in de uniformen van veel huishoudelijk bedienden, ban koks tot dienstmeisjes. Het was zowel een symbool van hun status en een hulpmiddel om de rest van hun uniformen schoon te houden van vuil.

Modellen en kwaliteiten

Er worden zoveel verschillende modellen, kleuren en maten schorten en sloven gemaakt dat het teveel is om op te noemen. Om een beeld te geven van welke modellen er verkrijgbaar zijn, onderstaand een overzicht van de basis modellen welke dus geleverd kunnen worden met met zak, zonder zak, met & zonder loopsplit etc.

  • Franse sloof: lengte van taille tot enkel
  • Koks sloof: lengte van taille tot knie
  • Halterschort: met bovenstuk en nekband
  • Sandwich schort: overgooier verstelbaar in taille d.m.v. drukkers
  • PVC schort: vet en vuil afstotend en waterdicht
  • Schoenmakersschort: Extra lengte

Omdat de halterschort ook veel thuis wordt gebruikt als hobbyschort, zijn de halterschorten er tegenwoordig ook in kleinere maten speciaal voor kinderen. Super handig voor als ze bijvoorbeeld aan het verven, kleien of als ze met andere knutseldingen bezig zijn. Ook zijn er steeds meer kinderen bezig met het bakken van taarten, cakes, cupcakes of zijn ze gewoon aan het koken dan ook komen deze schorten goed van pas! Deze schorten zijn verkrijgbaar in 20 sprekende en modieuze kleuren.